Nu tijdelijk gratis verzending op je bestelling!

Mode
Model bij het zwembad met Wit Linnen overhemd

Hier let je op bij het kopen van een overhemd

De aankoop van een nieuw overhemd kan voor nogal wat keuzestress zorgen. Natuurlijk is dat professionele witte overhemd onmisbaar. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende kleuren, patronen en prints om mee te combineren. Met deze minicursus is het te strakke boord, te korte mouwen en teveel stof dat je broek in verdwijnt voorgoed verleden tijd!

Model staat in de heide met blauw overhemd en blauw geruit colbert

1. Overhemd te strak of te groot? Bepaal je pasvorm!

De pasvorm van een overhemd is belangrijker dan je denkt, het is immers al de helft van je uitstraling. Een te groot overhemd laat je voller lijken dan nodig en een onjuiste pasvorm staat al snel slordig. In het huidige straatbeeld zien we vooral (sterk) getailleerde overhemden, maar er zijn nog meer pasvormen.

Extra slim fit

Ideaal wanneer je een hele slanke bouw hebt en toch wil dat je overhemd goed aansluit op je lichaam. Deze modellen hebben vaak een beetje stretch.

Slim fit

Geschikt voor een slanke bouw, maar net wat minder sterk getailleerd dan de extra slim fit. Deze modellen bevatten meestal stretch.

Tailored fit

Een iets getailleerde pasvorm voor de man met een normaal postuur, die wel de moderne uitstraling van een slim fit overhemd willen ervaren. Geeft meer bewegingsruimte en wordt ook wel eens modern fit of contemporary fit genoemd.

Regular fit

Een recht model, geeft meer bewegingsruimte en is slechts heel licht getailleerd. Ook wel de classic fit.

Voorbeeld overhemd pasvorm regular fit
Voorbeeld overhemd pasvorm tailored fit
Voorbeeld overhemd pasvorm slim fit
Voorbeeld overhemd pasvorm extra slim fit

2. Mouwlengte

Het einde van de mouw (de manchet) moet doorlopen tot het punt waar de pols knikt. En de schoudernaad moet ophouden bij de schouder. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om je armen te buigen en strekken. Een standaard overhemd heeft mouwlengte 5, dit is een lengte tussen de 50 en 59,9 centimeter. Heb je langere mouwen nodig? Dan kan je in ons assortiment ook een extra lange mouw vinden, met mouwlengte 7.

Bij mouwlengte 7 is de lengte van de mouw tussen de 70 en 79,9 centimeter. De lengte van je mouw bepaal je door het meten van de ruimte tussen de rand van je schouder tot aan de rand van het manchet.

3. De juiste stofkeuze voor jouw overhemd

Kies een goede stof die past bij jouw wensen, het seizoen en de gelegenheid. Een dikkere stof zorgt ervoor dat je overhemd luxe oogt en niet snel doorschijnt, maar is minder geschikt voor een snikhete zomer. De meeste overhemden zijn gemaakt van katoen, maar kunnen ook van wol of een synthetisch materiaal gemaakt zijn. Synthetische stoffen glimmen wat meer en kreuken minder, maar ze ademen bijna niet. Katoen en wol zijn luxere stoffen die beter ademen en stijlvoller ogen.


Sommige stoffen zijn zelfs strijkvrij te noemen, waardoor je niet meer met een strijkijzer in de weer hoeft. Lees er meer over: Hoe werkt een strijkvrij overhemd?

4. Help! Welk boord moet ik kiezen?

Het kiezen van het juiste boord is afhankelijk van het wel of niet dragen van een stropdas of strik. Daarnaast is ook de vorm van je gezicht en lengte van je nek belangrijk om de kiezen welk boord bij je past.

Er zijn veel verschillende overhemdboorden, dit zijn de meest voorkomende:

Wide spread

Omdat de punten iets verder uit elkaar staan, is een wide spread kraag ideaal om te dragen in combinatie met een stropdas. Zorg er wel voor dat je de stropdas zo strikt dat de ruimte tussen de kraagpunten wordt opgevuld.

Cut away

Ook met dit boord liggen de kraagpunten verder uit elkaar. De punten zijn schuin weggesneden wat een trendy uitstraling geeft. Ook ideaal om te dragen met een stropdas of strik en perfect wanneer je een kortere nek hebt.

Klassiek boord

Dit is het meest voorkomende kraag op een overhemd. Deze kraag is redelijk hoog en wordt daarom ook wel de hoge boordkraag genoemd. Heeft veel weg van de wide spread kraag, maar de punten staan hier iets dichter bij elkaar. Erg geschikt voor mensen met een langere nek en smal gezicht.

Button down

De punten van de kraag worden bij een button down kraag op hun plaats gehouden door kleine knoopjes. Dit zie je vaak bij casual en trendy overhemden, de knoopjes geven namelijk een wat sportievere look.

5. Overhemdkleuren en -prints

Draag je vaak overhemden? Dan is het fijn dat je voldoende kan afwisselen. Kies kleuren die gemakkelijk te combineren zijn met colberts of (schippers)truien, zoals donkergroen, blauw, wit en zwart. Uiteraard zijn patronen en prints zoals strepen, stippen en bloemen ook ideaal voor variatie. Let dan wel op dat je dit patroon ook gemakkelijk kan combineren. Bijvoorbeeld met je favoriete spijkerbroek of chino.


Overhemd in je broek of juist niet? Met een ingestopt overhemd maak je een nette uitstraling. Bijvoorbeeld bij je pak of pantalon. Een meer casual overhemd draag je wel over je broek, bijvoorbeeld de denim variant.

6. Knopen maken de man

Een overhemd wordt vaak gewassen. Dus is het raadzaam om te kiezen voor een duurzaam materiaal. Niet alleen voor de stof, maar ook voor de knopen. Zo zijn er bijvoorbeeld houten, metalen, kunststof, parelmoer of leren knopen. Bij de moderne overhemden zijn de knoopsgaten in een contrasterende kleur garen gestikt. Hierdoor vallen deze beter op en bepalen ze de stijl van de rest van je outfit.